vrijdag 1 mei 2015

Geslaagde Communicatie

Voor mij is geslaagde communicatie hetgeen ontstaat wanneer je in je communicatie met de ander begrijpt wat diegene je wilt duidelijk maken, je zelf begrepen wordt en dit geheel ervoor zorgt dat je een steeds duidelijker beeld krijgt van je eigen inzichten en waarom deze zo belangrijk voor je zijn. Samengevat gaat geslaagde communicatie over begrijpen en begrepen worden en is het van invloed op je zelfbeeld en ontwikkeling.


Ik ken heel veel mensen die in hun werk of privé op zoek zijn naar deze geslaagde communicatie, maar slechts weinigen weten het bewust in te zetten. Een eerste vereiste om bewust gebruik te gaan maken van geslaagde communicatie is de 50% regel. In feite een heel simpel principe, maar oh zo waardevol! Als je de communicatie tussen jou en mij voor 100% wilt laten slagen, dan zijn wij beiden voor de volle 100% verantwoordelijk voor onze eigen 50%. Dit klinkt wellicht ingewikkelder dan het is. In feite staat hier dat, in de communicatie tussen jou en mij, we ieder 50% voor onze rekening moeten nemen en deze zo goed mogelijk dienen in te vullen.


Wat gebeurd er wanneer je je eigen 50% niet volledig benut? Misschien kun je je dat wel voorstellen. Je weerhoudt je van het geven van je mening, om welke reden dan ook. Je maakt je als het ware onzichtbaar of vertoont sociaal wenselijk gedrag. Klinkt dit bekend? Dan wordt het hoog tijd om je eigen 50% te claimen.
Wat gebeurd er wanneer je je eigen 50% overschrijd? Je geeft dan waarschijnlijk graag advies aan de mensen om je heen en wellicht ga je daar wat ver in. Als je jezelf wel eens betrapt op irritatie omdat de ander nu weer niet heeft gedaan wat je geadviseerd hebt, dan mag je je afvragen of je niet te hard aan het werken bent.
Beide vormen van communicatie die ik hierboven beschrijf zijn verre van geslaagd. Het mooiste resultaat krijg je natuurlijk als wij beiden onze 50% innemen en ons niet laten weerhouden door allerlei overtuigingen of pijnen leed uit het verleden.


Het is dan ook niet vreemd dat ik in mijn bedrijf mensen begeleid in het opruimen van datgene wat hun nog in de weg staat om hun eigen 50% zo optimaal mogelijk in te vullen. Als ze hun eigen 50% wel invullen, maar ze zijn niet tevreden over de manier waarop, dan gaan we samen op zoek naar een manier waarop dit wel succesvol en naar tevredenheid gebeurd.


Wie kan je nu beter helpen met geslaagd communiceren dan één van onze paarden. Paarden kunnen als geen ander hun eigen 50% innemen en jou leren en uitdagen hoe je jouw eigen 50% moet invullen en behouden.


Hoe zit het eigenlijk met jouw 50%? Ben jij iemand die zich graag wat terug houdt, of werk je eerder te hard? Hoe laat jouw paard of je omgeving je dit zien? Ik ben erg benieuwd naar je bevindingen en lees ze graag hieronder in de reacties.


Wil jij komen ontdekken hoe je jouw 50% kan optimaliseren en misschien zelfs wel leren uitblinken in jouw unieke invulling van de 50%, dan nodig ik je van harte uit om contact met me op te nemen...Geen opmerkingen:

Een reactie posten