dinsdag 3 mei 2016

4 stappen voor "Doe Het Zelf" coachen met paarden

Nu we het toch over de kwaliteit van equitherapeuten en coaches hadden... de beste therapeut/ coach is natuurlijk je eigen paard of het paard waar je regelmatig mee werkt op de manege of stal waar je rijdt. Waarom zou je zelf niet al een beginnetje maken met je persoonlijke groei, door aan "doe het zelf" coaching te doen? Per slot van rekening is dat precies de manier waarop heel veel equi-coaches in het vak gerold zijn. We hebben zelf veel geleerd van onze paarden en wilden dat met anderen delen... Je paard kan je hier prima bij helpen. Er zijn 4 stappen die je verder kunnen helpen als je met je paard aan de slag gaat, op weg naar persoonlijke groei.


stap 1 gaat over het nemen van verantwoordelijkheid. Als je je door je paard wilt laten leiden, dan is het van belang dat je samenwerkt met je paard en dat je je paard kan zien als leermeester. Het gedrag dat je paard vertoont heeft een bepaalde reden en als je je verantwoordelijkheid neemt, dan onderzoek je telkens welke bijdrage jij hebt geleverd aan dit gedrag. De reden zoek je in jezelf en niet in de buitenwereld.
Laat je paard zich bijvoorbeeld lastig vangen in de wei, dan zeg je niet dat je paard dat altijd zo doet, of dat hij in het verlden een vervelende ervaring heeft gehad. Je vraagt je af hoe jij jouw gedrag kan aanpassen zodat het wel lukt.

     Whizper is het niet met me eens
stap 2 gaat over zelfreflectie. Als je dan weet welk gedrag maakt dat je paard reageert op de manier waarop het doet of juist niet reageert, dan ga je na waarom jij nu juist dit gedrag vertoont. Is het een patroon en hoe is dit patroon ontstaan... kijk niet al te verbaasd op wanneer je concludeert dat je dit gedrag niet alleen bij je paard laat zien, maar ook in andere situaties in je leven.
Wanneer je bijvoorbeeld in bovengenoemd voorbeeld tot de conclusie komt dat je nogal "overweldigend" over kan komen, dan vraag je je meteen ook af of er in het leven van alledag ook wel eens mensen zijn die je liever ontlopen ...

Hier zijn we het weer eens
  stap 3 gaat over bewust zijn en veranderen. Wanneer je  
  je bewust bent van je eigen gedrag, dan kun je het beetje bij
  beetje gaan veranderen. Veranderen is niet moeilijk!  
  veranderen betekent kleine aanpassingen aan je gedrag en/ of
  je houding. 1x extra ademen voordat je ergens aan begint kan
  al een groot verschil maken.
  Wanneer je nu de wei in gaat om je paard te vangen, dan kun  
  je je bewust een beetje kleiner maken door je borstbeen wat
  te laten zakken. Ook kun je minder direct op het paard aflopen 
  en kiezen voor een zijwaartse benadering.

stap 4 gaat over aardig zijn. Voor je paard, maar zeker ook voor jezelf. Paarden zijn heel vergevingsgezind. Je mag echt heel vaak opnieuw proberen... mag je dat van jezelf ook? Vaak zijn we heel streng voor onszelf en dat maakt dat we nieuwe patronen liever niet proberen óf wanneer ze misgaan, dan geef je wellicht te snel op. Onthoud dan dat je ook niet in één keer hebt leren lopen!
Als je paard niet meteen blijft staan wanneer je op je "nieuwe manier" de wei in gaat, dan geef je de moed niet meteen op. Ik heb zelf ooit door de wei gekropen om mijn shetten te vangen... Hoe creatiever en geduldiger (met jezelf en je paard) hoe beter!

Mocht het nu niet helemaal lukken met het "Doe Het Zelf" coachen, dan ben je natuurlijk van harte welkom om onze hulp in te schakelen.Kim Besselink

Expert in therapy and coaching with horses
Met het paard op ontdekkingstocht naar jezelf"


Geen opmerkingen:

Een reactie posten