maandag 27 januari 2014

20 ervaringen die therapie met behulp van paarden jou kan bieden...

Als je vast zit in patronen of emoties die je niet langer dienen, dan kun je natuurlijk allerlei stappen ondernemen om daar verandering in aan te brengen. Waarom zou je nu speciaal kiezen voor therapie of begeleiding met behulp van paarden? Om je daar een beter zicht op te geven heb ik hier onder een lijst gemaakt met ervaringen die therapie met behulp van paarden jou kunnen bieden.


Zoals je kunt zien is de lijst nog niet compleet. Ik had graag een lijst van 20 mogelijke ervaringen en ik heb een goede aanzet gegeven. Nu vraag ik jullie om, mocht je al ervaringen hebben opgedaan, of heb je specifieke ideeën over wat je zou willen en kunnen ervaren, deze lijst aan te vullen tot we met z'n allen minimaal de 20 ervaringen hebben bereikt. Natuurlijk ben ik ook benieuwd naar je verhaal over wat jouw eigen ervaring is geweest als deze al eerder op de lijst genoemd is.


Uit alle reacties zal ik een aantal mensen kiezen die gratis mogen deelnemen aan onze introductieworkshop
"met het paard op ontdekkingstocht naar jezelf".


20 ervaringen die therapie met behulp van paarden jou kan bieden:


1. Het paard nodigt uit/ spreekt tot de verbeelding.
Als je denkt aan een paard dan kun je daar verschillende beelden bij hebben. Deze kan gaan van de boeren knollen op het land, het paard van de ridder of misschien een magische eenhoorn.


2. Het paard is een kuddedier.
Je wordt uitgenodigd om een kijkje te nemen in de groepsdynamiek of het systeem van een groep en t ervaren hoe dit past in jouw eigen gedachten en ideeën daarover.


3. Het paard oordeelt niet.
Doordat een paard in het hier en nu leeft, heeft het geen oordeel over wie of wat je bent of denkt. Het reageert op datgene wat er nu is.


4. Het paard kan je dragen.
Wie van ons als volwassenen kan zich nog herinneren hoe het was om gedragen te worden. Warmte te voelen en je vol vertrouwen over te geven aan de ander.


5. Het paard beweegt in drie dimensies.
Naast of op een paard kun je deze krachtige beweging ervaren met al je zintuigen. Deze beweging stelt je in staat om fysieke, maar ook emotionele blokkades uit de weg te ruimen.


6. Het paard is expert in eenduidige communicatie.
In je communicatie spiegelt het paard datgene wat er is en niet datgene wat je zou willen dat er is. Het biedt een spiegel die je laat zien waar je sterke en minder sterke communicatieve vaardigheden liggen.


7. Werken met paarden vindt plaats in de natuur en doorgaans niet, zoals vele andere interventies, in de spreekkamer.Door deze unieke situatie en locatie, word je in staat gesteld om op een nieuwe en verfrissende manier naar jezelf en jouw situatie te kijken.


8. De relatie tussen therapeut en paard kan als voorbeeld dienen.
Door de manier waarop de therapeut met het paard werkt, kun je een inschatting maken over zijn of haar werkwijze en of deze al dan niet bij jou past.


9. Paarden kunnen prima luisteren en ze kunnen goed geheimen bewaren.
Het is niet altijd makkelijk om je hart te luchten of je emoties te uitten in het bijzijn van anderen. Soms is het eenvoudiger dit eerst met een paard te delen.


10. Werken met een paard vraagt om een juiste afstemming tussen mannelijke en vrouwelijke energie.
Je moet bijvoorbeeld duidelijk weten wat je wilt en daarnaast moet je weten te investeren in relatie. Het paard nodigt je uit in het vinden van de juiste balans.


11. Een paard heeft geen last van overdracht of tegenoverdracht.
Dit houdt in dat het niet kan denken... "oh nee, daar heb je hem of haar weer". Het is ook niet gevoelig voor het willen pleasen of juist bekritiseren. Je krijgt steeds opnieuw een kans om te ontdekken welk gedrag er het beste bij jou past, zonder daarmee de band te schaden.


12. Het bewegen op een paard kan een intens gevoel van vrijheid geven.
Onder voorwaarde dat men zich durft over te geven, is het een hele krachtige ervaring om je door het paard te laten meenemen op reis.


13. ...


14. ...


Natuurlijk verdient het wel even de aandacht dat deze ervaringen alleen dan opgedaan kunnen worden als de therapeut voldoende geschoold is en aan zichzelf heeft gewerkt met behulp van intervisie en supervisie. Ook is het van belang dat het paard op een gezonde en paard vriendelijke manier gehouden wordt!!


Als je enthousiast bent over onze lijst en je wilt hem delen, dan nodig ik je uit om mijn blog te delen op je facebook pagina of twitter account!1 opmerking:

  1. Wat leuk om allerlei reacties van jullie via de mail te ontvangen, maar je mag ze natuurlijk ook gewoon hier plaatsen... dan kan iedereen ze lezen.

    BeantwoordenVerwijderen