vrijdag 20 maart 2015

Innerlijke Balans Weerspiegeld

Tijdens één van mijn voorbeeldsessies in een training over het geven van therapie met behulp van paarden doe zich weer eens een magisch moment voor. Wanneer je ernaar op zoek zou gaan, dan zou je geen idee hebben hoe je er zou komen. Ik wil het jullie dan ook niet onthouden, mijn kippenvel momentje van afgelopen weekend.

Balans
Balans laat zich in velerlei opzichten omschrijven, maar zie het als het midden tussen twee uitersten. Zo kun je Balans hebben tussen man en vrouw, maar ook tussen hoofd en hart bijvoorbeeld. In de sessie waar ik nu over schrijf draait de hulpvraag om angst. Angst voor agressie en het verlies van controle. De deelnemer (en in dit geval tevens cliënt) geeft aan op zoek te zijn naar de balans tussen haar hoofd dat haar zegt dat er gevaar dreigt en haar hart dat heel erg graag met paarden en mensen wil werken.

Paard Spiegelt
Op het moment dat we tussen de paarden staan (allemaal mannen), geeft mijn cliënt aan dat ze angst heeft controle te verliezen. Dat ze zich telkens in dit soort posities bevindt en dat haar eigenwaarde daar nietbepaald van opknapt. Wonderbaarlijk genoeg gedragen de drie heren zich vervolgens als "een stel uitgelaten pubers op een tuinfeestje". Mijn cliënt komt een pasje dichterbij staan en op mijn vraag hoe ze dit ervaart geeft ze aan dat dit zo herkenbaar is. Ook in haar dagelijks leven doet er niemand echt wat ze vraagt. Ze schikt zich dan ook makkelijk. Ze noemt een voorbeeld uit haar relatie.
Op het moment dat ze dit omschrijft staan de paarden weer met 4 voeten op de grond. Ik stel haar de vraag hoe het is met de balans in de relatie en ze kijkt me vragend aan. Ik vraag haar daarop of ze zich "echt vrouw" voelt in deze relatie en op dat moment wordt ze emotioneel. Als ik nu naar de paarden kijk liggen deze allen tegelijkertijd te rollen. Ik vraag haar wat dit met haar doet en ze omschrijft het als indrukwekkend. Vervolgens vraag ik de aanwezige groep deelnemers van de cursus om een kring te vormen en ik laat haat naar iedereen in de kring haar naam uitspreken en ze mag zich voorstellen als "ik ben vrouw". Gelukkig hadden we ook een mannelijke deelnemer, die net als "de mannen uit de kudde" voor haar vrouw zijn mag buigen.
Een intense ervaring voor de "cliënt" en tevens voor d rest van de groep.

Resultaat
In onze wereld is, in tegenstelling tot in de wereld van de paarden" de nodige verwarring ontstaan over de rollen van man en vrouw. Ook is er verwarring over hoe goede mannen en vrouwen zich al dan niet horen te gedragen. Er is verwarring tussen hoofd en hart, wanneer vrouwen denken dat "goede vrouwen" niet in hun kracht kunnen staan tegenover mannen waar ze tegelijkertijd een vorm van een relatie mee aan willen gaan.
Heel mooi om de verschuiving te zien plaatsvinden bij de "cliënt"/ deelnemer en tevens de paarden tot rust te zien komen.

Wat zijn jouw magische ervaringen in een sessie met paarden? Ik lees ze graag hieronder...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten