donderdag 19 februari 2015

Van Macht naar Kracht
Hoe kom je van weerstand naar een meewerkend team?


Vanuit je kracht is het eenvoudig om mensen aan te sturen. Mensen lijken je als vanzelf te willen volgen. Je bent in staat om mensen te inspireren en ze bereiken meer dan ze zelf voor mogelijk hadden gehouden. Je hebt het gevoel dat alles vanzelf gaat en dat je tijd en energie over houdt voor innoverende zaken. Hoe doe je dat dan, dat krachtig leiding geven?
 

Krachtig leiding geven


In wezen kan iedereen dit leren. De kracht gaat uit van de verschillende inzetten die je kunt hanteren in de communicatie met je team. Zit je vast in patronen, dan verval je makkelijk in leiding geven vanuit Macht. Kun je je vrij bewegen tussen de verschillende mogelijke inzetten in communicatie, dan geef je krachtig leiding. Door je bewust te worden van je kwaliteiten en de mogelijk “gemiste kansen”, maakt je effectiviteit sprongen vooruit.   

Groepsdynamiek


Wanneer een heel team hetzelfde doel voor ogen heeft dan werkt men met elkaar in plaats van tegen elkaar. Wanneer mensen geen krachtige leider hebben om te volgen gaan ze zelf zoeken naar een passend doel, of ze zoeken een leider die hen dit doel kan geven. Als manager sta je uiteindelijk het liefst zelf aan het stuur en laat je de groepsdynamiek voor je werken in plaats van tegen je. Het is dus van belang dat je als manager een goede leider bent voor je team.

Van Macht naar Kracht


Je kunt je team vanuit je positie in de organisatie aansturen en hopen dat je ergens gaandeweg je doelen weet te bereiken. Ik noem dit de “hit or miss” strategie. Je kunt ook van je machtspositie afstappen en vanuit krachtig leiderschap je team motiveren naar hetzelfde doel te streven als het doel dat jij voor ogen hebt. De vaardigheden en het bewustzijn dat je hiervoor nodig hebt komt in de training LEIDERSCHAP 2.0 uitgebreid aan de orde in de vorm van theorie zowel als praktische oefeningen.

Trainen met paarden


De meerwaarde van het trainen met paarden ligt in het feit dat paarden je pijlsnel laten zien of je de juiste “snaar” raakt. Ook bevinden ze zich altijd in het moment en dat maakt dat je telkens opnieuw een contact kan aangaan, zonder dat dit gekleurd is door eerdere een ervaring. Door de paarden in te zetten tijdens de training verhogen we het tempo van implementatie van het geleerde en geven we je ook nog eens een ervaring om nooit meer te vergeten.

Aansluitende tips


Als je nu al aan de slag wilt gaan met jouw leiderschap om te zetten van Macht naar Kracht is het van belang om na te gaan in hoeverre je kunt omschrijven hoe de groepsdynamiek in jouw team verloopt. Ga na wie werkelijk leiding geeft aan jouw team. Verder zorg je ervoor dat je een inspirerend verhaal hebt voor het eerstvolgende doel dat je wilt bereiken. Een verhaal waar je zelf warm voor loopt, maar waarvan je weet dat het ook je “leider” in de groep zal inspireren. Investeer in relaties, deel je kennis en onderneem zelf als eerste actie.


Heb je interesse om hier meer over te leren? Schrijf je in voor de kick-off LEIDERSCHAP 2.0 en maak kennis met de mogelijkheden die de training LEIDERSCHAP 2.0 je kan bieden. De eerst volgende startdata zijn 27 maart en 22 mei 2015.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten